Annons
Annons

Svar på era frågor #1; om trista jobb, drömmar och att bara planera livet ett halvår i taget.

Här kommer svaret på era frågor i frågestunden! Den första frågan fick ett väldigt långt svar så den får minsann ett helt eget inlägg tillägnat sig.

Hej! Jag undrar vad du har pluggat förut, vad du har jobbat med och hur du kom dit där du är idag i karriären? Hur bär man sig åt för att få börja jobba med styling eller text.

Annons

Det känns som att det är svårt att få genomslag med sina intresseanmälningar över mail, eller?

Har du någonsin jobbat med trista grejer bara för att tjäna pengar och i sådana fall hur gjorde du för att hålla humöret/hoppet uppe? /Ida

Screen shot 2014-01-31 at 3.54.52 PM

Hej Ida! Här kommer svaren på dina frågor i lite olika stycken.

Jag undrar vad du har pluggat förut, vad du har jobbat med och hur du kom dit där du är idag i karriären? 

Jag har verkligen varit en vilsen fågel i hela mitt liv. Eller kanske snarare en sökande person som det också kallas. Och på många sätt är jag det fortfarande. Detta har resulterat i att jag har pluggat en massa olika saker. Genusvetenskap, kreativt skrivande, journalistik, modevetenskap… Och så har jag läst till dekoratörMedborgarskolan här i Stockholm. Jag har också jobbat på väldigt många olika ställen. Bland annat på en himla massa caféer (säkert över 15 stycken!), i skoaffär, i klädbutik,kontor och som musikjournalist.

cafe

Men i stället för att se det som en svaghet att jag inte stannade på ett och samma ställe så länge och att jag inte hittade ”min grej” direkt efter gymnasiet – bestämde jag mig, för något år sedan, för att se det som en styrka i stället. För hade jag inte sökt in till den där skolan i Stockholm hade jag inte lärt känna de personer som i dag är mina närmsta vänner. Och hade jag inte jobbat på alla de där caféerna hade jag inte lärt mig allt det där om mig själv som jag haft så mycket nytta av sen. Och hade jag inte hoppat av utbildningen som lät så himla rätt på pappret men kändes så fel i magen hade jag aldrig träffat min kille och då hade aldrig Chaplin fått finnas till. Och så vidare.

sthlm

Så. Mitt tips för att komma dit man vill är att ta ganska många omvägar! Eller i varje fall att inte vara rädd för omvägarna. Livet består ju inte av en enda rak linje utan det är meningen att det ska vara lite krokigt här och där. För det är där man lever och lär och upplever. Och planera inte för mycket! Att planera saker och ting ett halvår i taget tycker jag räcker utmärkt. Så har jag gjort länge och det har funkat hur bra som helst. Då slipper man känna stress inför allt man vill göra men inte hinner eller allt man borde göra men inte känner sig redo för än.

Hur bär man sig åt för att få börja jobba med styling eller text. Det känns som att det är svårt att få genomslag med sina intresseanmälningar över mail, eller?

Jag började jobba med styling i och med mitt jobb som dekoratör Indiska kan man säga. Jag tyckte jättemycket om att jobba i butik – allra mest för att jag fick omge mig med fina saker och vara kreativ varje dag. Att göra fina dukningar, styla provdockor och annat som hör butiksjobbet till passade verkligen mig som hand i handske. Jag har alltid känt att jag haft en kreativ ådra men inte riktigt funnit något utlopp för den. Här gjorde jag äntligen det och det var så kul. När jag upptäckte att det faktiskt fanns ett yrke som hette dekoratör var det mycket som föll på plats! Jag sökte till DekoratörsutbildningenMedborgarskolan och kom –till min stora lycka – in. Ett år senare fick jag en tjänst som dekoratörIndiska. Dock efter mycket tjat och hårt arbete. Det ska verkligen tilläggas.

styling

I den vevan nånstans lärde jag känna Emma och Louise lite bättre och vi upptäckte att vi hade samma drömmar och visioner. Vi var alla kreativa, inspirerades av samma saker och fantiserade om att göra världen lite finare och snällare på vårt sätt. Vi började prata om att starta en vintagebutik ihop och hade långa planeringsmöten om hur vi skulle kunna förverkliga våra planer. Av en händelse kom idéen om en bok upp istället och vi lade butiksplanerna åt sidan och började på projekt Vintageparty – fyndiga tips för flärdfulla fester i stället.

kaka

Tack vare boken hade jag (och Emma och Lollo) en bra referens när vi började söka frilansuppdrag på olika magasin.
Men mitt bästa tips är att försöka jobba ihop en liten porfolio så att du har något att visa upp för de potentiella kunderna. Det kan ju vara saker du plåtat hemma i ditt eget kök men det viktigaste är att du har något att visa upp och att det du visar upp är sådant som du tror att dina kunder kommer tycka om. Köp upp dig på t ex en bunt baktidningar (om det nu är mat och bak du vill fokusera på). Bläddra igenom dem och kolla hur de olika jobben i tidningarna ser ut och hur de som gjort reportagen jobbat (även Pinterest är en underbar källa till inspiration tycker jag). Sen är det bara att sätta igång och skapa! Mail funkar bra tycker jag.

Allra roligast – och lättast – är det så klart också om man hittar bra personer att jobba med. För ska jag vara helt ärlig hade jag inte varit ens i närheten av där jag är i dag utan Emma och Louise och alla de människor jag lärt känna på vägen. Genom bloggen, genom Vintagefabriken och genom Vintageparty. Man behöver andra människors stöd och uppmuntran för att känna att man kan och vågar. Det här med att ensam är stark är inte min filosofi. Så det så.

table1

Har du någonsin jobbat med trista grejer bara för att tjäna pengar och isådanafall hur gjorde du för att hålla humöret/hoppet uppe?

Och svaret på denna fråga är ja. Väldigt många av de jobb jag haft har varit ganska så trista. Men jag tror det är viktigt att ha tråkiga jobb med för att få inspiration till att kasta sig loss. Det är inte meningen att man ska få det man vill ha direkt utan det är bra att kämpa lite. Då blir det så mycket roligare när man lyckas. Dessutom är vi så himla priviligerade i Sverige och kan plugga gratis och jobba med nästan vad vi vill bara vi bestämmer oss för det.

Men jag skulle tipsa dig om att kanske ta en kvällskurs eller göra något annat kul efter jobbet. Lär dig fotografera, sy eller laga fransk mat! Dra ihop ett gäng som sitter och pysslar ihop och dricker te varje onsdag eller kanske bakar ihop varje måndagkväll.

Screen shot 2014-01-31 at 6.05.23 PM

Fundera ut 5 saker som gör dig glad och se till att försöka få in minst en av de sakerna varje vecka så ska du se att det bli lättare att hålla humöret uppe. Och om du verkligen hatar ditt jobb tycker jag du ska ha en plan för att sluta där. Även om det låter som en klyscha så är livet alldeles för kort för att ägna så mycket tid åt något som inte får en att må bra.

Lycka till med allt nu!

translation

Some questions and answers about my career, what to do if you have a boring job and a little bit more. Click the translation button for reading it in your language.

Klicka på bilderna för att komma till källorna/ click the pics to see the sources.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

DELA (0)
PINNA (0)

volanglinda_presentationsbild

Jag heter Linda och jobbar som frilansande stylist inom inredning och mat. Jag driver också webbshopen och butiken Vintagefabriken ihop med min vän Louise Lemming och är en av upphovsmakarna till boken Vintageparty – fyndiga tips för flärdfulla fester (Norstedts 2013).

Jag bor i Stockholm med min kille David och vår son Chaplin (född 2013). Den här bloggen handlar om allt det ovan nämnda samt min vurm för vintage, inspirerande miljöer, recept och resor till stora städer.

Välkommen hit! Vill du anlita mig för uppdrag eller föreläsningar? Skicka gärna ett mail till adressen nedan.

Kontakt: [email protected]

Portfolio

VintagefabrikenAnnons

  • Lisa Torikka

    Jag blev så himla glad och inspirerad av ditt svar Linda. Där låg jag oinspirerad på sofflocket i ateljén och tittade ut på grådasket och kände mig ja smått bedrövad över hur dessa drömmar ska kunna ros iland samtidigt som jag vill ge min lilla familj all tid och också ha råd med hyran. Men det är just det, att hitta de små sakerna som ger en pepp och ork. Tack!

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar