Annons
Annons

Lucka 7; berätta om ett av dina favoritfotografier.

Idag är det dags att öppna lucka nummer 7 i Emily Dahls kalender. Jag kunde verkligen inte bara välja ut ett fotografi, det var för svårt. Så här kommer några bilder som jag alltid återkommer till. De är tagna av tre olika fotografer och samtliga av dessa är personer jag beundrar sjukt mycket.

Först ut är de här fotografierna av Tim Walker. Jag älskar hans bilder för att de är så otroligt vackra, fantasifulla och färgsprakande. Han använder sig alltid av mycket rekvisita och av kläder man nästan inte trodde fanns för att de är så fantastiska. Han gör också en del reklam och även där sätter han sin tydliga prägel. Till exempel i den här för parfymen Dior Cherie eller i kampanjen för Mulberrys AW 2011.

Annons

Den här bilden som Richard Avedon tagit av Marilyn Monroe är helt fantastisk. Som så många med mig, är jag totalt fascinerad av denna kvinna och läser i stort sett allt jag kommer över om henne. Jag ser så mycket fram emot den dan jag kommer ha tid att lägga mig och läsa den här boken, som jag fick när jag fyllde år men inte hunnit mer än bläddra i. Den här bilden togs, av Avedon, i ett ögonblick då hon inte var medveten om att hon blev fotograferad. Då hon för en stund inte var Marilyn utan Norma Jean. Där hon släppt sin roll och bara gått in i sig själv, in i den lilla osäkra tjejen som fanns där, bakom Marilyns perfekta kropp och ansikte. Det känns som att man kan läsa in hur mycket som helst i den här bilden och särskilt nu, när man vet så mycket om hennes historia och hennes öde. Läs mer om fotografiet här om ni vill.

Gregory Crewdson heter mannen bakom dessa fotografier och hans bilder kan jag titta på hur länge som helst, de fascinerar mig så mycket. Känslan i dem, alla detaljerna, ljuset, människorna. Det handlar om den amerikanska drömmen, om ensamhet, kärlek, om bristen på den och om så mycket mer ändå. Han bygger upp de mest fantastiska miljöer för att ta fotografierna och tillvägagångssättet påminner väldigt mycket om det man använder sig av när man spelar in film. Det är ingenting som lämnas åt slumpen och det märks i bilderna som präglas av en nästan otäck perfektion. Dessa fotografier kommer från en bildserie han gav ut som heter Beneath the Roses. Den finns som bok och är alldeles magisk. Kanske något att önska sig i julklapp?

Today it’s time for window number 7 in the Christmas Calender and it’s about some of my favorite pictures.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

DELA (0)
PINNA (0)

volanglinda_presentationsbild

Jag heter Linda och jobbar som frilansande stylist inom inredning och mat. Jag driver också webbshopen och butiken Vintagefabriken ihop med min vän Louise Lemming och är en av upphovsmakarna till boken Vintageparty – fyndiga tips för flärdfulla fester (Norstedts 2013).

Jag bor i Stockholm med min kille David och vår son Chaplin (född 2013). Den här bloggen handlar om allt det ovan nämnda samt min vurm för vintage, inspirerande miljöer, recept och resor till stora städer.

Välkommen hit! Vill du anlita mig för uppdrag eller föreläsningar? Skicka gärna ett mail till adressen nedan.

Kontakt: [email protected]

Portfolio

VintagefabrikenAnnons

 • Ida

  Vilka bra bilder du valt! Crewdsons bilder tittar jag ofta på. De är så stela och dramatiska på samma gång

 • Teres

  Norma-bilden är mitt bästa fotografi också, jag började storlipa första gången jag såg den. Å det säger en hel del tycker jag.

  • Ja det gör den. Men den är så fantastisk! Ska du se filmen med Michelle Williams?

 • ska vi följa varandra via bloglovin? 🙂

 • Pingback: Lucka 9; berätta om en av dina favoritlåtar. | Volang()

 • Crewdson var ny för mig, verkar helt underbart! Älskar ju både Tim och bilder på Marilyn förstås. Kan inte se mig mätt på den kvinnan.

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar